NOVICE

Sandi Dornik: Zagotovo napredujemo iz dneva v dan

Nogometnemu klubu Triglav Kranj se je pred petimi leti pridružil Sandi Dornik. Danes opravlja funkcijo podpredsednika društva. Z njim smo se pogovarjali o napredku pri organizaciji ter o izzivih, ki jih ima klub v prihodnjih letih.

V Triglavu ste že od leta 2016. Kaj se je vse zgodilo v zadnjih petih letih?
Z eno besedo: ogromno. Tako športno, rezultatsko kot organizacijsko. Leta 2016 je bil prvi cilj, da člansko ekipo pripeljemo iz 2. lige v 1. ligo in da omogočimo ekipo za konkurenčno nastopanje v 1.ligi. To nam je uspelo že v prvem letu. Tri leta smo bili aktivni prvoligaši. Letos smo vodilni v 2. ligi in verjamem, da do konca sezone ostanemo na vrhu! V šestih letih, kar sem aktivno v klubu, smo v mlajših kategorijah stalno med najboljšimi v državi. V sezoni 2016/2017 smo postali tudi državni mladinski prvaki. V teh letih se spominjam tudi nekaj izjemnih tekem; prijateljsko gostovanje Rijeke v Kranju, tekme polne čustvenega naboja z Olimpijo in Mariborom. Gol Luke Majcna v zadnji minuti proti Velenju, ki nam je v zadnjem trenutku omogočil igranje v dodatnih kvalifikacijah za 1.ligo. Zaostanek 0:2 ob polčasu proti Dravi, v tekmi za obstanek v 1. ligi in potem končnih 4:2 ter napredovanje. To so bile res tekme, polne adrenalina.

Tudi organizacijsko smo klub v zadnjih letih postavili kar nekaj letvic višje. Določene službe v klubu smo profesionalizirali in postavili licencirane trenerje za vse mladinske kategorije. Trenerjem omogočamo tudi stalno izobraževanje. Veseli me, da res odlično delamo z mladimi in dvigamo prepoznavnost Triglavove nogometne šole in da je nekaterim našim mladim igralcem uspel neposreden prehod iz Triglava v uspešne mednarodne klube: Rogelj (Avstrija), Kryeziu E. (Poljska), Zec (Portugalska), Kryezu A. (Italija), Tijanič (Poljska/Turčija).

Ogromno smo gradili tudi na odnosih s sponzorji in podporniki kluba. Letni proračun kluba smo dvignili preko milijon eurov. Organizirali smo več dobrodelnih dogodkov, kjer smo gostili slovensko nogometno reprezentanco iz leta 2002, slovensko reprezentanco estradnikov, itd… V središču Kranja smo odprli hišo športa Triglav Kranj, ki postaja stičišče podpornikov kluba. Pred domačimi članskimi tekmami smo po zgledu Evropskih nogometnih prvenstev vzpostavili navijaško cono, kjer obiskovalcem, navijačem pred vsako tekmo in po tekmi omogočamo prijetno druženje ob kulinariki in glasbi.

Kot drugi človek kluba – podpredsednik – ste prevzeli vodenja kluba v zahtevnih časih. So res zahtevni ali se tako samo zdi glede na vse razmere, ki nas obdajajo?
Covid časi so vsekakor zahtevni za šport, športne dogodke in za športnike. Lanska športna smola ob izpadu članske ekipe v 2. ligo nam je v bistvu šla precej na roko. To je bila priložnost, da se je klub finančno konsolidiral, hkrati pa se je okrepila tudi uprava kluba. Ponosen sem, da nam je uspelo zadržati vse glavne sponzorje, ne samo to, pristopili so tudi nekateri novi. Tukaj bi posebej pozdravil aktivno sponzorstvo Merkurja, kjer je vodstvo podjetja prepoznalo potencial NK Triglav v slovenskem športnem prostoru. To je dokaz, da delamo dobro. Kaj si želim za naprej? Predvsem to, da bi še več podjetij, ki prihajajo iz kranjske občine in celotne Gorenjske, prepoznalo potencial Triglava. V klubu se trenutno res čuti pozitivna bordo energija in z odličnimi športnimi rezultati je tudi vodenje kluba lažje.

NK Triglav Kranj kot prvi nogometni klub na Gorenjskem? Imate formulo povezati vse Gorenjce?
Kranj je verjetno najbolj športno mesto v Sloveniji, s prvoligaškimi klubi, društvi v različnih športnih panogah. NK Triglav pa je po številu članov in po organiziranosti največji športni kolektiv na Gorenjskem. Glavnina kluba prihaja iz Kranja in bližnjih okoliških krajev, seveda pa naši nogometaši, navijači in podporniki prihajajo iz celotne Gorenjske. Sežemo do Bohinja, Bleda, Radovljice, Jesenic, Tržiča, Žirov, Železnikov, Škofje Loke, Medvod, nekateri prihajajo tudi iz Ljubljane. Vzpostavljamo piramido gorenjskih nogometnih klubov, saj želimo najbolj talentiranim nogometašem omogočiti kar najboljše pogoje. Spremljamo vse gorenjske klube, z nekaterimi pa smo sodelovanja že tudi formalizirali: z NK Lesce, NK Škofja Loka in NK Sava. V letošnjem letu združujemo tudi podpornike in navijače v Klub aktivnih Gorenjske in zanje pripravljamo razne ugodnosti: cenejše vstopnice, občasne brezplačne pogostitve pred članskimi tekmami, akcijske cene hrane in pijače v času tekem, cenejše navijaške artikle in posebne ugodnosti pri sponzorjih. Podpornike obveščamo preko e-mail baze, preko spletne strani Triglav Kranj in socialnih omrežij: Triglav Facebook in Triglav Instagram. Želim, da Kranjski orli razprejo krila čez celotno Gorenjsko in postanejo Gorenjski orli!

V kateri koži se bolje počutite – kot upravljalec kluba ali kot navijač?
Vsekakor sem najprej navijač . V živo si ogledam vse članske tekme, tako na domačem stadionu kot na gostovanjih. Prav tako si zelo rad ogledam tudi tekme mlajših selekcij, kadetov in mladincev.

Najbolj pa me veseli, da iz leta v leto navdušimo ogromno otrok v prvi triadi osnovne šole, da si kot obšolsko dejavnost izberejo šport in nogomet. Tukaj gre predvsem zahvala športnemu delu, našim trenerjem, ki znajo otroke navdušiti za igro z žogo.

Srčno pa bi si želel, da si naši najmlajši - Orliči, poleg klasičnih nogometnih idolov: Mesija, Oblaka, Neymara, poiščejo svoje nogometne vzornike v igralcih naše članske ekipe. Imamo namreč izjemno talentirano generacijo Orlov: Luka Čadež, Veron Šalja, Luka Brkič, Aleks Zlatkov, Luka Vukovič,… in drugi članski igralci so lahko navdih za marsikaterega mladega igralca. Za njimi prihaja že nova generacija, katerih nosilca sta Tihomir Maksimović in Žan Bunić. Zato si želim, da igralci mlajših selekcij, skupaj s starši, obiščejo čim več članskih tekem, da začutijo bordo energijo, ki je prisotna na vseh članskih tekmah. To naj bi bil tudi končni cilj vsakega našega nogometaša – uspešno trenirati in čimprej zaigrati za člansko ekipo NK Triglav.

Kaj vam pomeni šport?
Šport je zame način življenja. Še vedno rekreativno igram nogomet, tenis, odbojko na mivki in pozimi smučam. Ob športnem udejstvovanju lahko pozabim na vsakdanje skrbi in naredim nekaj dobrega zase. Izredno rad pa tudi spremljam svetovne in slovenske vrhunske športnike. V zadnjem času me, tako kot večino ljubiteljev športa, navdušujejo dosežki kolesarjev, plezalcev, smučarskih skakalcev… Od ekipnih športov zelo rad spremljam nogomet, odbojko, košarko, hokej…praktično vse ekipne športe. Ekipni šport namreč združuje ljudi vseh socialnih razredov, različnih nacij in nas povezuje v celoto, v pravo ekipo. Veseli me, da je tudi Triglav Kranj prava ekipa in da sem del te ekipe.

NK TRIGLAV Kranj, Športni center Kranj, Partizanska cesta 37, 4000 Kranj © 2023