NOVICE

Veliki intervju s športnim direktorjem kluba Markom Budanovićem

Pred mikrofon smo povabili Marka Budanovića, novega športnega direktorja, uspešnega poslovneža, ki se z nogometom ukvarja že od malih nog.

Kaj vas je prepričalo, da ste se odločili, da sprejmete ponudbo športnega direktorja?
Zagotovo odločitev ni bila lahka. Potreben je bil temeljit razmislek in pa tudi številni pogovori z novimi člani uprave kluba. Tisto, kar me je končno prepričalo, je bilo njihovo jasno artikulirano videnje prihodnosti kluba, ki se ne osredotoča samo na kratkoročne cilje, kot so vrnitev v prvo ligo in udeležba v evropskih tekmovanjih, temveč tudi na dolgoročno vizijo gradnjo stabilnega, uspešnega kluba.

Uprava namreč posebno pozornost namenjena razvoju mladih talentov preko mladinske nogometne šole. To se ujema z mojimi prepričanji o pomembnosti razvoja igralcev za dolgoročni uspeh. Veselim se, da bom del tega potovanja, na katerem bom prispeval svoje znanje in izkušnje.

V kakšnem stanju ste dobili klub?
Ko sem prevzel vodenje kluba, sem ga našel v relativno stabilnem stanju, kar je bilo presenetljivo glede na zelo težke pogoje, v katerih so predhodniki delali. Klub jim je uspelo ohraniti na funkcionalni ravni kljub številnim oviram.

Tako bomo prihodnost kluba gradili z vsemi lekcijami iz preteklosti. Odločni smo izvesti celovito analizo kluba. Veliko pozornost bomo namenili komuniciranju s starši, trenerji in člani kluba, da dobimo celovito sliko o težavah, s katerimi se klub sooča.

Naš cilj ni samo prepoznati te težave, temveč tudi delati na njihovem takojšnjem reševanju na način, ki bo klubu zagotovil stabilen in uspešen razvoj.

Kakšni so načrti za prihodnost?
Naši ambiciozni načrti za prihodnost kluba temeljijo na celoviti strategiji, ki vključuje krepitev športnih dosežkov, razvoj mladih talentov in izboljšanje odnosov z lokalno skupnostjo. Glavni športni cilj je zagotoviti vrnitev članskega moštva v prvo ligo, in če nam to takoj ne uspe, bomo naredili vse, da ta cilj dosežemo že v naslednji sezoni.

Izjemno smo predani razvoju naših mladih igralcev in izboljšanju dejavnosti mladinske nogometne šole z jasno vizijo, da postanemo ključno mesto za nogometni razvoj v regiji in izvor visokokakovostnih igralcev.

Naša misija vključuje zadrževanje mladih talentov v klubu, da storimo vse, da preprečimo njihov odhod v konkurenčne klube. Prizadevali si bomo privabiti priznani klub iz Italije, da bi tukaj organiziral poletne in zimske kampe, kar bi vsem mladim igralcem omogočilo priložnost za razvoj svojih veščin in uresničitev sanj.

Eden od ključnih elementov naše strategije je tudi krepitev vezi z lokalno skupnostjo, z lokalnimi šolami, društvi in drugimi institucijami. Naš cilj je spodbujati zdrav življenjski slog med mladimi, privabiti nove talente in povečati podporo skupnosti za naše projekte.

Načrtujemo razvoj programov, ki vključujejo brezplačne delavnice, treninge in športne dogodke, da bi okrepili položaj kluba kot osrednjo točko za športno in družbeno dejavnost v regiji.

Verjamemo, da je tak celostni pristop ključen za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti in uspehov kluba ter za ustvarjanje zapuščine, ki bo navdihnila prihodnje generacije.

Bo Triglav spet prvoligaški klub v vseh kategorijah?
Naš cilj je, da se Triglav vrne v prvoligaški razred v vseh kategorijah ter postane tudi sinonim za kakovost in odličnost v razvoju mladih talentov. Tukaj ne gre samo za športne rezultate. Gre za gradnjo temeljev za prihodnje generacije igralcev, ki bodo nosili dres Triglava s ponosom.

Kako vam bo to uspelo? Boste nogometaše, ki so nekoč že bili del Triglava in so zdaj v drugih klubih skušali pritegniti nazaj?
Seveda. Smo že v stiku z nekaterimi igralci, ki so bili prej del našega kluba. Naš glavni cilj je zbrati čim več domačih igralcev in k temu dodati dve, tri zelo kakovostne okrepitve, da bi oblikovali močno ekipo, sposobno tekmovati na najvišji ravni.

Poleg tega delamo na izboljšanju pogojev v klubu, tako da se igralci, ki se vračajo kot tudi novi člani, počutijo dobrodošle in motivirane. Prepričani smo, da bo kombinacija domačega talenta in kakovostnih okrepitev ob pravih pogojih in vzdušju v klubu omogočila, da bomo konkurenčni in dosegli zastavljene cilje.

Napovedali ste, da boste uvedli tudi nekatere novosti v klubu, kakšne?
V odgovoru na vaše vprašanje o načrtovanih novostih v klubu, lahko z veseljem napovem, da bomo usmerili prizadevanja h krepitvi treh ključnih vidikov: red, delo in disciplina.

Te vrednote želimo postaviti v središče naše klubske filozofije, da bi še dodatno povezali navijače, starše in trenerje, s čimer bi ustvarili trdno družinsko skupnost znotraj kluba.

Naš cilj je ustvariti okolje, v katerem bo vsak član kluba, ne glede na svojo vlogo, čutil pripadnost in bil motiviran, da prispeva svoje znanje k skupnim uspehom. Verjamemo, da so red, delo in disciplina temelji, na katerih lahko zgradimo močno strukturo, ki bo omogočila razvoj kluba na vseh ravneh, od športnih rezultatov do krepitve vezi znotraj skupnosti.

Poleg tega bo poudarek na teh principih služil kot temelj za naše prihodnje projekte, ki bodo usmerjeni v spodbujanje timskega dela, odgovornosti in zavezanosti odličnosti. S tem pristopom stremimo ne samo k doseganju športnih uspehov, temveč tudi k razvijanju pozitivnih vrednot in značaja pri naših članih.

Zavedamo se, da spremembe zahtevajo čas. Skupaj lahko potiskamo klub k boljšemu, ustvarjamo okolje, v katerem bo vsak izmed nas ponosen, da je del te velike družine.

Se obetajo tudi kadrovske menjave?
V tem trenutku smo že naredili določene kadrovske spremembe. Ko se bo sezona končala in opravimo celovito analizo dela kluba, pričakujte, da bomo sprejeli nadaljnje korake v smislu kadrovskih sprememb, da bi izboljšali naše poslovanje in seveda športne rezultate.

Zdaj že potekajo sestanki s starši, omenili ste, da bi radi bolje spoznali potrebe in želje staršev?
Da, res je. Želim slišati mnenje vsakega starša. Zato jih vabim, da se na sestanku jasno opredelijo do vseh težav, s katerimi se soočajo v naši mladinski nogometni šoli.
Prav tako želim, da starši bolje spoznajo strategijo našega kluba. Menim, da je odprta komunikacija ključna za gradnjo močne in uspešne skupnosti okrog naših mladih športnikov. Vesel sem, da na sestanku slišim tudi veliko pohval.

Kako boste kombinirali med željami staršem in klubom, pogosto so pričakovanja staršev prevelika?
Usklajevanje želja staršev in kluba zahteva odprto komunikacijo, razumevanje in skupno delo za doseganje najboljšega možnega rezultata za otroke. Zavedamo se, da so želje eno, resničnost pa nekaj drugega, in naš cilj je staršem približati dejanske informacije in procese znotraj kluba.

Da bi to dosegli, bodo trenerji redno, tedensko, izpolnjevali poročila o delu in zapisnike o napredku igralcev. Na ta način bodo starši imeli vpogled v to, kaj se je delalo na treningih in tekmah, ter bodo lahko realneje ocenili razvoj in napredek svojega otroka.

Zavedamo se, da so starši ključni dejavnik v športnem razvoju svojih otrok, zato smo odprti tudi za individualne pogovore. Vsak starš, ki ima kakršno koli vprašanje ali pomislek, se lahko obrne na klub. Naša dolžnost je, da iskreno komuniciramo o napredku in potrebah vsakega otroka.

Iz lastnih izkušenj, kot starš otroka, ki prav tako igra nogomet, nikoli nisem posegal v odločitve kluba ali trenerja, povezane z igro svojega otroka. Vedno sem svojemu otroku govoril, da je njegov uspeh v njegovih rokah: Vzemi žogo, preigraj vse in zabij gol. Če misliš, da si zaslužiš igrati naslednjo tekmo, se trudi biti najboljši. Trener te postavlja na podlagi tvojih sposobnosti, ne zato, ker posegam jaz ali kdor koli drug. Samo ti lahko vplivaš na to.

Verjamem, da morajo biti otroci sproščeni in uživati v nogometu. Naša naloga je ustvariti okolje, ki za njihov razvoj, zagotavljati strokovno podporo, pa tudi prostor za osebno rast in izražanje na igrišču.

Prvi uspeh ste že dosegli, na tribune se vrača klubska navijaška skupina, kako ste to dosegli?
Ko sem prvič prišel na stadion na tekmo zadnjega kroga prvega dela sezone, je Triglav igral proti ekipi Beltincev. Opazil sem, da so se navijači Beltincev organizirano in v velikem številu pojavili na stadionu, kjer so navijali in podpirali svoj klub. Žalostno je bilo videti, da klub s tradicijo, kot je Triglav, nima svojih navijačev na stadionu in da igralci nimajo podpore, ter da, celo ko dosežejo gol, nimajo s kom deliti veselja. Ko sem na upravo naslovil vprašanje, kje so navijači, sem prejel odgovor, da navijači bojkotirajo tekme, kar je nepredstavljivo.

Popolnoma logičen prvi korak je bil, da jih z vodstvom kluba povabimo na sestanek, da bi razumeli težavo in razloge njihovega bojkota. Navijači so bili tega veseli, saj so končno imeli priložnost dobiti odgovore na vprašanja, ki jih niso imeli pet let.

Čeprav jim nismo mogli dati vseh odgovorov na vsa stara vprašanja, ki so jih oddaljila od stadiona, smo jim lahko ponudili odgovore za prihodnost ter jim ponudili roko, da se vrnejo na tribune in stadione. Že na naslednji tekmi je bilo ozračje na stadionu popolnoma drugačno. Energija in podpora navijačev sta dali novo življenje našim igralcem, kar se je takoj odrazilo na njihovih rezultatih na igrišču. Hvaležni smo.

Kaj bi za konec sporočili vsem navijačem, simpatizerjem kluba?
Ko stopamo na novo pot, polno upanja in pričakovanj, je ključnega pomena, da občutimo moč in podporo navijačev in simpatizerjev. To je tako poziv vsem, da pridejo na tribune, da skupaj podpremo svoj klub ob tem novem začetku.

Vaša prisotnost, vaša strast, vaše navijaške pesmi in zastave so izjemno pomembni pri gradnji temeljev za uspešno prihodnost. Vsaka tekma, vsak trenutek na stadionu je priložnost, da pokažemo enotnost.

Vaša podpora je motivacija za vse nas. Signal igralcem, da niso sami in da skupaj lahko premagamo vsak izziv. V teh ključnih trenutkih je vaša vloga nenadomestljiva. Pridružite se nam pri ustvarjanju nepozabnih trenutkov, pri pisanju novih strani naše zgodovine. Vaš glas, vaša prisotnost, vaša ljubezen do kluba - to je tisto, kar nas dela močnejše. Skupaj lahko zgradimo klub, ki bo generacijam vir ponosa. Se vidimo na tribunah že v soboto, ko igramo proti moštvu Brinje Grosuplje. Pridite in nam pomagajte, da tri točke ostanejo v Kranju.

Hvala za pogovor.

NK TRIGLAV Kranj, Športni center Kranj, Partizanska cesta 37, 4000 Kranj © 2024