Triglav Cup Kranj Moje karte Mi navijamo za Triglav
Vaša košarica je prazna.

Novoletni intervju: Dejan Dončić

Daljši pogovor s trenerjem članske ekipe

Dejan, za začetek pogovora, pred sezono ste prišli v klub in začeli delovanje v Triglavu. Kako ste zadovoljni s postavljenim sistemom dela, z odnosi znotraj kluba, ekipe, strokovnega štaba?


Na srečo lahko rečem, da gre vse po načrtih. Od začetka kariere temeljim na tem, da je osnova odlična organizacija. Klub mora delovati na najvišji možno ravni, mora biti kar najbolje organiziran, da bi lahko dosegal zastavljene cilje in bi ljudje, ki so vključeni v proces, lahko nemoteno delovali. Ob prihodu sem zastavil določene smernice, tudi v sami igri, kjer sem želel, da igramo atraktiven, zanimiv in učinkovit nogomet. Menim, da nam je to uspevalo, da smo prikazali tako igro. Veseli me, da so posamezniki storili korak naprej, ne glede na to, da so že pred tem igrali med prvoligaši. Jih pa čaka še veliko, zelo veliko trdega dela. Profesionalni nogomet ni enostavna stvar, želim si, da fantje še naprej garajo in se odrekajo za cilje, in da živijo z nogometom ter za nogomet.


Klub raste iz dneva v dan, to je razvidno iz "supporta", ki ga ima na voljo članska ekipa. Govorimo o strokovnem štabu, zdravniški podpori, pogojih za treninge...


Seveda sem imel informacije o tem, kako je bilo v prejšnjih letih, lahko pa zatrdim, da klub dela na visoki ravni. Tu gredo zalsuge v prvi vrsti predsedniku Benu Fekonji in športnemu direktorju Siniši Brkiču, ki sta znala prisluhniti idejam, da še dodatno dvignemo raven kluba in ga še bolj približamo nekaterim ostali sredinam. Zelo sem zadovoljen s strokovnim štabom in zdravniško službo, vse to so, ob urejenih pogojih za delo, danes osnove prvoligaškega kluba.


Za nami je polovica prvoligaške sezone, kakšen je vtis o nastopih in točkovnem izplenu?


V osnovi sem vselej optimist, še vedno menim, da bi lahko v določenih položajih bolje reagirali in bi lahko imeli še več točk. Težave smo imeli s ponavljajočimi se individualnimi napakami, a zdaj smo pol leta starejši in moramo narediti vse, da se to prepreči v nadaljevanju sezone. So pa to sestavni deli napredovanja in nadgrajevanja mladih igralcev.


Triglav je trenutno na devetem mestu, pred Krškim in le dve točki za osmim Rudarjem. Zdi se precej pomembno, da se na zimski premor ne podaš z zadnjega mesta, predvsem s psihološkega vidika?


To je bil tudi moj načrt, da se ne znajdemo v ozadju in to je zelo pomembno s stališča psihologije. Iskreno, nekateri so menili ali celo upali, da bo Triglav tisto, kar je bil lani Ankaran, torej avtomatično zadnji, ostali pa bodo v boju za deveto mesto. Osnovni cilj je bil, da smo konkurenčni, da zberemo kar največ točk, ob tem pa nadgrajujemo mlade nogometaše. Na kratko, želimo biti atraktiven klub in to nam očitno uspeva.


Kje vidite največjo moč Triglava, v katerih segmentih ste bili najbolj uspešni in s tem najbolj nevarni za tekmece?


Kaže na to, da smo bili zelo uspešni v tranziciji iz obrambe v napad, s hitrimi protinapadi smo bili zelo učinkoviti, sploh na gostovanjih. Res je, veliko golov smo prejeli, a smo jih ogromno tudi dosegli, v tem pogledu smo celo šesti v ligi. Dejstvo je, da smo vselej, tudi ob porazih, imeli veliko število zelo zrelih priložnosti in to ni mala stvar. Ob tem me veseli, da so nekateri posamezniki storili korak naprej v nogometnem in psihološkem smislu. Ne pa vsi, nekateri še niso prišli do te ravni.


Povsem jasno nam je kako se bomo lotili zimskih priprav. Opravljena je bila temeljita analiza, vemo na čem bomo najbolj intenzivno delali, že pred tem pa so vsi igralci prejeli individualne načrte treniranja med zimskim premorom. Vsakemu smo določili pomanjkljivosti in točke, kjer mora dodatno delati, da bi že na priprave prišel kar najbolje pripravljen.


Prevladuje občutek, da je aktualna prvoligaška sezona sila napeta in zanimiva, presenečenja nikoli niso izključena. To je na nek način dodaten čar klubskega nogometa v Sloveniji.


To je zagotovo čar našega državnega prvenstva. Možna so presenečenja, večina klubov, z izjemo Maribora in morda Olimpije, je tudi točkovno zelo skupaj, s serijo dveh, treh zmag si visoko pod vrhom, dva, trije porazi te približajo dnu. Veliko je tekem, kjer ni "autsajderja", kjer gre lahko na eno ali drugi stran, ob tem pa imamo pretežno mlado ligo, kar velja izkoristiti. To je dobro tudi za raven klubskega nogometa, za katero menim, da se je dvignila.


Dolga leta ste delovali v mladinskem nogometu, zato verjetno še vedno ne morete iz svoje kože. kako pogosto spremljate tekme kadetskih in mladinskih selekcij Triglava, kako vključujete mlajše v proces članske ekipe?


Kadeti in mladinci so navsezadnje potencial za našo člansko ekipo. V tej sezoni sem videl kar nekaj mladinskih in kadetskih tekem, tako da imam grobo sliko o stanju. Seveda pa tako ali drugače dobim vse informacije, tudi od pomočnika Jake Kajtazoviča. Med drugim igramo tudi pripravljalne tekme z mladinsko ekipo, ko pa nam zaradi takšnih ali drugačnih razlogov manjka igralcev v članskem moštvu, hitro vključimo v proces mladince. Širšo sliko imamo, kot članski trener pa imam rad, da so vključeni tudi nogometaši mladinskih selekcij, saj se tako zavedajo, da jih spremljamo, spremljamo razvoj in so vse prej kot pozabljeni.


Še smo sredi zimskega premora, kmalu pa se začnejo priprave na drugi del sezone. Verjetno je že znan načrt in sistem dela v januarju in februarju, ko vas čakajo tudi skupne priprave v Umagu.


Začnemo osmega januarja, kjer bo na sporedu sestanek in uvodni trening. Na priprave bodo fantje prišli z opravljenim individualnim načrtom treningov, zato težav ne bo. Po tem, ko bomo podrobno razdelali sistem dela v januarju in februarju, se bomo posvetili bazičnim pripravam in vzdržljivosti, že tu pa bodo seveda vključene igralne oblike. Vseskozi bomo igrali pripravljalne tekme, glavnino bomo odigrali v Umagu, kjer bomo veliko priložnosti ponudili velikemu številu igralcev. Tam se nam bodo priključili nekateri maldinci, zato bodo igralci imeli ogromno priložnosti za dokazovanje, pa še uigravanje ekipe bo lažje.


In še prestopni rok, ki je vselej zanimiva tema. Kakšne so težnje in želje Triglava, bo prišlo do dodatnih sprememb?


Delovali bomo v okviru svojih zmožnosti. Želimo se okrepiti z dvema ali tremi pravimi okrepitvami, torej izkušenejšimi igralci, ob katerih bodo mlajši še dodatno napredovali. To je naš načrt, naš cilj, bomo pa kasneje videli kako se bodo stvari odvijale.

 

 

Foto: NK Triglav Kranj / Sportida.com

Triglav Zdravje

SOFINANCER PROGRAMOV