Triglav Cup Kranj Moje karte Mi navijamo za Triglav
Vaša košarica je prazna.

Veliki intervju: Vlado Šmit

Pogovor o tem in onem s trenerjem članske ekipe Triglava

Vlado, konec je prvega dela sezone. Triglav zaseda sedmo mesto in ima 20 točk. Ste s tem zadovoljni, bi lahko bolje, nenazadnje pa verjetno tudi slabše?

 

Seveda sem lahko zadovoljen, saj smo s tem izkupičkom tudi izpolnili zastavljene cilje. Skupaj z vodstvom kluba smo si na začetku sezone postavili jasen cilj, postavljali pa smo si tudi sprotne cilje, ki so vsebovali po dve ali tri tekme. Praviloma smo izpolnjevali tudi te, zato moramo biti zadovoljni.

 

Žal mi je le zadnje tekme in poraza z Aluminijem, to je močno pokvarilo splošen vtis. Če bi zabeležili znosen poraz, ne bi bilo nikakršnih težav, tako pa se je zaradi katastrofe dvignilo ogromno prahu. Sploh pa je tak poraz boleč nekaj dni po zmagi sredi Maribora.

 

Imamo občutek, da vam poraz z Aluminijem res ne da miru, kar za vas praviloma ni značilno?

 

Sam sem tak, da ne glede na zmago ali poraz hitro misli usmerim v naslednji obračun. Tokrat pa mi poraz v Kidričevem, ki je bil sramoten, kar nekaj dni ni dal miru. Težava je bila v tem, da je 80% igralcev po zmagi v Ljudskem vrtu že bilo z glavami na počitnicah in so menili, da bomo zaradi predstave v Mariboru že nekako prišli vsaj do točke. Hitro smo zaostajali z 0:3, po 30 minutah pa je cela ekipa le čakala na konec tekme. Razočaran sem bil, ker ob polčasu ni bilo nobene reakcije. Pomembno je, da ima nogometaš zmagovalno miselnost v sleherni situaciji, na tekmi ali na treningu, sicer ne moreš uspeti v nogometu.

 

Prihaja zimski premor, ki je dokaj dolg. Strokovni štab verjetno že močno razmišlja o dejavnostih med zimskimi pripravami, ko boste dvakrat odšli tudi v Umag?

 

Seveda je okviren načrt že postavljen. V naslednjem tednu si bom vzel nekaj dni odmora, da se popolnoma odklopim od nogometa, nato pa sledi natančno načrtovanje poteka priprav s strokovnim štabom. Kar najhitreje bomo postavili ekipo, videli bomo kaj se bo zgodilo na strani odhodov in prihodov, nato pa skušali moštvo do potankosti uigrati. Nekaj je jasno, priprave bodo nadvse naporne, mislim, da takšnih nogometaši Triglava še niso imeli. To je potrebno, če želimo v nadaljevanju sezone izpolniti cilje kluba.

 

Nisem trener, ki bi težil k velikemu številu pripravljalnih tekem. Sploh, ko smo na skupnih pripravah v Umagu, tam želim eno tekmo, največ dve v enem tednu. Priprave so priprave, sploh uvodni del bo v znamenju teka in napredka pri fizični pripravljenosti.

 

Zdi se, da je aktualna sezona sila zanimiva, sploh v spodnjem delu tabele. Obeta se zanimiv boj za obstanek, kjer ne gre nikogar odpisovati?

 

Letošnja sezona je res zelo zanimiva, tabela se je kar razdelila na dva dela in ekipe v spodnjem domu so zelo skupaj. Ključne bodo odlične priprave in kakovostne okrepitve. Nikogar ne gre odpisati, niti zadnjega Rudarja, a na drugi strani imamo vse v svojih rokah. Velenjčane lahko lastnoročno odpišemo sami, saj že prva tekma prinaša domačo tekmo z Rudarjem.

 

Moja odgovornost je, da ekipo pripravim na začetek spomladanskega dela sezone in da osvojimo kar največ točk. Prva želja je, da si kar najhitreje zagotovimo obstanek, za tem pa je vse lažje, saj ekipa igra z manj pritiska in lahko pokaže še veliko več.

 

Kakšno je trenutno stanje z vašo trenersko licenco? Le še malce vam manjka do najvišje Uefine licence?

 

Manjka mi le še UEFA Pro licenca, ki jo bom prav tako opravljal v italijanskem centru v Covercianu. Če bo šlo vse po načrtu, bo vse skupaj pod streho v naslednjem koledarskem letu.

 

Nekaj je teorija, spet nekaj drugega je praksa. Kaj ste se naučili novega v tem obdobju, ko ste prevzeli prvo ekipo? Je bilo približno tako, kot ste si predstavljali?

 

Jasno je, da sem šele na začetku svoje trenerske poti, v zadnjem času se je vse zelo hitro odvijalo. Moram priznati, da so bile situacije, ki sem jih morda spregledal, pa sem jih naknadno registriral in doumel, da bi se jih moral lotiti drugače. Iz dneva v dan se učim in vedno znova se spominjam besed znamenitih trenerjev, ki sem jih imel v času igralske kariere.

 

Zanimivo je, na stvari gledaš drugače kot v vlogi igralca ali pomočnika trenerja. Veliko več je dela, misliti moraš na 25 nogometašev in ubrati ustrezno taktiko z vsakim od njih. Moraš biti pravi psiholog in razmišljati kdo je užaljen, kdo potrebuje pogovor, koga je potrebno vrniti v življenje in podobno. Počasi, učim se in sme zelo motiviran.

 

Dejali ste, da ste imeli srečo, ko ste v času igralske kariere delovali pod taktirko številnih znamenitih strategov. Kdo je na vas naredil največji vtis in ste se s kom tudi kasneje pogovarjali o tem delu?

 

Prav poleti, ko sem v Covercianu opravljal trenersko licenco, sem se znova srečal z Renzom Ulivierijem, ki je bil moj trener dve leti in me je ogromno naučil. Delal sem tudi pod Francescom Guidolinom in Carlom Mazzonejem. V Italiji sem opravil veliko pogovorov na to tekmo, med drugim je bil Ulivieri moj mentor v Covercianu. Javil sem mu, ko sem prevzel člansko ekipo Triglava in je bil zelo srečen. Veliko dobrih nasvetov sem dobil.

 

Foto: NK Triglav Kranj / Sportida.com

Triglav Zdravje

SOFINANCER PROGRAMOV